• Κατερίνα Περιστέρη
    Αρχαιολόγος

    Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας, όπου εισήλθε με υποτροφία του ΙΚΥ. Την Κατερίνα Περιστέρη όμως δεν την «κρατά» τότε η Ελλάδα. Η αγάπη της για την αρχαιολογία την οδηγεί στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. Μιλά τη γαλλική γλώσσα άπταιστα, από τα παιδικά της χρόνια, κι έτσι επιλέγει τη Γαλλία, όπου κάνει σπουδές (DEA), στο στο Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne - UFR d' Art et d' Archeologie - Prehistoire- Ethnologie - Anhtropologie, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, με καθηγητή τον P. Courbin. Μπαίνει στον εργασιακό χώρο ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associée) στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris I Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales της περιοχής Ardèche.

    Ως φοιτήτρια, αλλά και στη συνέχεια ως πτυχιούχος αρχαιολόγος, η Κατερίνα Περιστέρη εργάστηκε στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανασκαφές στη Θάσο και με την Εφορεία και με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε πρόγραμμα καταγραφών και τεκμηρίωσης αρχείων, καθώς και με την Αρχαιολογική Εταιρεία ως επιστημονική συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην Αρχαία Αμφίπολη, σε ανασκαφές στο Βόρειο Τείχος και την Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα.

    Το 1980 διορίζεται μόνιμη αρχαιολόγος στο υπουργείο Πολιτισμού. Ξεκινά στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης και συμμετέχει στις ανασκαφές στα Αρχαία Άβδηρα, στη Μαρώνεια και στη Μεσημβρία - Ζώνη.

    Ύστερα από τρία χρόνια μετατίθεται στη ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας, όπου και ξεκινά τις ανασκαφές και αποκαλύπτει τον Προϊστορικό Οικισμό Ντικιλι-Τάς και σωστικές οικοπέδων.

    Στον νομό Δράμας, η αρχαιολογική της σκαπάνη φέρνει στο φως το Ιερό Διονύσου, στην Καλή Βρύση, που χρονολογείται στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, ενώ πραγματοποιεί την ανασκαφή του Προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού Δράμας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον Γ. Χουρμουζιάδη και την ανασκαφή Ταφικών Τύμβων Ρωμαϊκών Χρόνων στην παραμεθόρια περιοχή Ποταμών.

    Γίνεται υπεύθυνη οργάνωσης και εκθεσιακού προγράμματος του νέου μουσείου Δράμας που εγκαινιάστηκε το 2000.

    Στις ανασκαφικές της έρευνες στη Θάσο, ως υπεύθυνη αρχαιολόγος, συνεργάζεται με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στη θέση «Φαρί» σε αρχαϊκό αγγειοπλαστείο, καθώς και στον Αρχαιολογικό Χάρτη νήσου Θάσου.

    Το 2004 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών. Οι ανασκαφές της αποκαλύπτουν γρήγορα την «Αρχαία Βέργη», στον σημερινό Νέο Σκοπό τού δήμου Εμμ. Παππά, αποικία των Θασίων επί του Στρυμόνα, ενώ παράλληλα κατευθύνεται και στην αντίθετη πλευρά του νομού, όπου και αποκαλύπτει στον «Μαύρο Βράχο» στο Σιδηρόκαστρο, το Ιερό Νυμφών, του Απόλλωνα και Πάνα, Ρωμαϊκών χρόνων. Η αρχαιολογική της σκαπάνη δεν σταματά- στην Αρχαία Άργιλο και παράλληλα στην Αρχαία Αμφίπολη αποκαλύπτει 400 τάφους Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, συνεχίζει με την ανασκαφή σπιτιών του Αρχαίου Οικισμού και από το 2009-2010 ασχολείται με την ανασκαφή στο Αρχαϊκό Νεκροταφείο της περιοχής του Λόφου Καστά.

    Τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει είναι ποικίλα και συμπληρώνουν το ένα μετά το άλλο, το αντικείμενο της εργασίας της. Το 1987-'88 παρακολούθησε σεμινάρια λιθοτεχνίας στην πειραματική αρχαιολογία και την τεχνολογία λίθινων εργαλείων, στο Παρίσι - Meudon στο CNRS-URA 28 με τη Διεύθυνση του Jacques Tixier, στο CNRS - Institut de Prehistoire Οrientale με τη Διεύθυνση της Marie-ClaireCauvin, το 1989- 1990 στο Πανεπιστήμιο Paris I, Τυπολογία Λίθινων Εργαλείων με τη Διεύθυνση των Taborin & Pigeot και μαθήματα σχεδίασης εργαλείων από το M. Dauvois, στο P. Courbin, στο πανεπιστήμιο «Ecole des Hαutes Etudes en Sciences Sociαles» στο Παρίσι, σεμινάρια μουσειολογίας στη γαλλική πρωτεύουσα και πολλά αλλά, ενώ ενεργή ήταν και η συμμετοχή της σε συνέδρια αρχαιολογίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό, από το 1984 έως και σήμερα, στα περισσότερα εκ των οποίων ήταν η κύρια επιστημονική ομιλήτρια.

    Οι ανασκαφές της στα αρχαία Άβδηρα, στο Ντίκιλι Τας και στη Δράμα (1987- 2003) της δίνουν την αφορμή για επαναλαμβανόμενες διαλέξεις που πραγματοποιεί στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris I και στην Ecole du Louvre, καθώς και στην πόλη Lille, στο Πανεπιστήμιο Lille III, ενώ οι ανασκαφικές έρευνες στις Σέρρες και ιδιαίτερα την περιοχή Μαύρου Βράχου Σιδηροκάστρου και αρχαίας Βέργης την οδηγούν για διάλεξη στο Μουσείο του Λούβρου έπειτα από πρόσκληση της Διεύθυνσης του Μουσείου. 

    Το Νοέμβριο του 2010 πηγαίνει στον Καναδά, έπειτα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Montreal Univérsite de Montreal III, Faculté des arts et des sciences, Centre d' études classiques, και εκεί μένει δύο εβδομάδες, διδάσκει και παρουσιάζει τις αρχαιολογικές έρευνες στο νομό Σερρών (Αρχαία Βέργη, Αμφίπολη).

    Το βιογραφικό της έρχεται να ενισχύσει η συμμετοχή της στην οργανωτική επιτροπή για την πραγματοποίηση της έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου, με θέμα «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία» (από 13/10/2011 έως 16/01/2012).
     

    Την ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο του 2012, η Κατερίνα Περιστέρη, συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας, «Ancient Cultures in South - East Europe and the Eastern Mediterranean - Megalithic Monuments and Cult Practices».

    Κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας της στην ΙΗ΄ ΕΠΚΑ Καβάλας υπηρέτησε δύο φορές ως γραμματέας του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ υπήρξε αναπληρωματικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας από το 2008 - 2011 και τακτικό μέλος του τοπικού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από το 2011 μέχρι σήμερα.

    Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Συλλόγου Υπαλλήλων Β. Ελλάδος, των φίλων της Σχολής του Λούβρου, των πολιτιστικών συλλόγων Καβάλας, Δράμας και Σερρών και αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Αμφίπολης.
     

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΦΑΝΤΖΗΣ
    Αρχιτέκτων Μηχανικός

    Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ (1993) και Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, στην «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2000). Επιβλ. Καθ.: Γ. Π. Λάββας, Ακαδημαϊκός.(Βοηθός και συνεργάτης του Γεωργίου Λάββα από το 1994 έως το 2006 )

    Εργάζεται στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, σε αναστηλωτικά έργα αρχαίων μνημείων και συνόλων στην Ελλάδα.

    Αρχιτέκτων της ανασκαφής του Τύμβου Καστά Αμφιπόλεως (2011-2014) και εν συνεχεία επιβλέπων και μελετητής στο έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (2015-σήμερα).

    Εργάστηκε στην Εφορεία Ακροπόλεως και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού στις Κλιτύες της Ακρόπολης ως μελετητής και επιβλέπων των αναστηλωτικών και τεχνικών έργων στην Βόρεια και Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, σε μνημεία όπως η Στοά του Ευμένους, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο Βωμός και ο Περίβολος του Ασκληπιείου (Νότια Κλιτύς) και η Κλεψύδρα και τα Ιερά Σπήλαια του Διός και του Απόλλωνος Υποακραίου (Βόρεια Κλιτύς) (2000- 2015).

    Ακαδημαϊκή Δραστηριότητα

    Έχει διδάξει στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2001-2004), στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας και Αστικό Σχεδιασμό (2003-2014) και Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολεοδομίας και Ιστορία Τέχνης (ΕΛΠ12) στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2014-2016).

    Υπήρξε συνεργάτης του Γραφείου Ερευνών Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Αθηνών (2004 – 2006).

    Έχει δώσει σειρά διαλέξεων για την Ιστορία Αρχιτεκτονικής και την Προστασία Μνημείων, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μιλάνου, στο Κέντρο Βιτρουβιανών Σπουδών στην πόλη Φάνο της Ιταλίας, στις Αρχαιολογικές Σχολές της Φλωρεντίας και της Κοπενχάγης (Saxo Institute), στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στο Μεταπτυχιακό Προστασίας Μνημείων του ΑΠΘ, στους Φίλους της Ακρόπολης, στους Φίλους του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, στον «Κύκλο» κ.α.

     

    Αναστήλωση και Προστασία Μνημείων

    Έχει μελετήσει τμήμα του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως (τον Γολγοθά και τις οικοδομικές φάσεις του Ναού) όπως και του Ναού του Καθίσματος στην Ιερουσαλήμ κατά την ανακάλυψη και ταύτισή του ως συνεργάτης του Γ. Π. Λάββα (πρόγραμμα ΥΠΕΞ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, 1996-2003), τον Αγ. Νικόλαο Οχιάς μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα στη Μάνη που αναστηλώσε πρόσφατα, το Θέατρο και το ιερό της Καλυδώνος με τους Soren Dietz και Jesper Jensen (2004-2006), την αρχαία Πλευρώνα με την εποπτεία του Λάζαρου Κολώνα, την αναπαράσταση της κεραμικής ανωδομής του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα του Θέρμου με την Gerhild Huebner, όπως και την αρχιτεκτονική μελέτη του αρχαίου Γυμνασίου της Αμφίπολης με την αρχαιολόγο Κ. Λαζαρίδου. Συνεργάζεται επίσης με την Αρχαιολόγο Ελένη Κόρκα στην ανασκαφή της αρχαίας πόλης της Τενέας, της οποίας το κέντρο, μόλις ανακαλύφθηκε.

    Το 2017, ανακάλυψε τμήματα της μηχανής, τους λέβητες και τα κανόνια από τα πρώτα πολεμικά τροχήλατα ατμόπλοια της παγκόσμιας ιστορίας που πήραν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά την Ελληνική Επανάσταση, το «Καρτερία» και το «Επιχείρησις» τα οποία βρέθηκαν ενσωματωμένα σε κτίρια και εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος.

    Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης του Κοσσόβου μετά τον πόλεμο, πήρε μέρος στην καταγραφή, εκτίμηση και αποκατάσταση των καταστροφών Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων του Κοσσυφοπεδίου (2004-2005).

    Άλλες δραστηριότητες

    Διατέλεσε Γραμματέας της Εταιρείας Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας την περίοδο 2000-2006 και ενεργό μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Αρχιτέκτονες» του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων από το 2000 έως το 2011.

    Επιμελητής 3 αρχαιολογικών εκθέσεων με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, έχει επίσης λάβει 3 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και 1 σε διεθνή διαγωνισμό της UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων).

    Έχει δημοσιεύσει το ερευνητικό έργο και τις μελέτες του σε πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και αρχιτεκτονικά περιοδικά και 12 άρθρα σε διεθνείς εκδόσεις, όλα επικεντρωμένα σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής και Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας.

     

  • Γρηγόρης Τσόκας
    Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής
    Διευθυντής Εργ. Εφ. Γεωφυσικής

     

    Ημερομηνία  Γέννησης: 4 Ιουλίου 1956
    Οικογενειακή κατάσταση:  Παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Σοφία Δαπέργολα και  πατέρας τεσσάρων τέκνων εκ των οποίων δύο είναι φοιτητές σε Πανεπιστήμιο του Εσωτερικού και δύο μαθητές .

    Θέση: Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής (Εργαστήριο Εφαρμοσμένης ΓεωφυσικήςΤομέας Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας)
               
    Προηγούμενη Απασχόληση: Μέλος ΔΕΠ, ΑΠΘ: (1989-), Γεωφυσικός Προγραμματιστής: Δ.Ε.Π.-Ε.Κ.Υ. ( νυν ΕΛ.ΠΕ) (1987-1989), Ελεύθερος Επαγγελματίας: Μελετητής (1984-1986), Γεωφυσικός: Ι.Γ.Μ.Ε. (1983-1984)

    Εκπαίδευση
    Διδακτορικό Δίπλωμα, Γεωφυσική, Τμήμα   Γεωλογίας  Α.Π.Θ., 1985
    Master of Science, Dept. of Earth Sciences, Univ. of Leeds, U.K.,  1980
    Πτυχίο Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ., 1979

    Μετεκπαιδεύσεις:
    Επισκέπτης καθηγητής, Colorado School  of Mines, U.S.A. (Μάρτιος- Ιούλιος 1994)
    Επισκέπτης ερευνητής, Dept of Physics and Electronics, University of York,U.K. (Ιούλιος -  Σεπτέμβριος 1990)
    Εκπαίδευση στον οργανισμό “Western Geophysical”, U.K., με την ιδιότητα του υπεύθυνου του λογισμικού επεξεργασίας σεισμικών καταγραφών της Δ.Ε.Π.-Ε.Κ.Υ (Μάρτιος – Μάιος 1987)
     
    Εκπαιδευτικό έργο:
    Διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων από το 1989 και μεταπτυχιακών από το 1995 μέχρι σήμερα. Εκπαίδευση φοιτητών σε εργαστήρια, ασκήσεις υπαίθρου και φροντιστηριακές  ασκήσεις από το ακαδημαϊκό έτος 1983-1984 έως σήμερα.     Διδασκαλία σε διατμηματικά ΠΜΣ (Ε.Μ.Π., Πολυτεχνείο Κρήτης).
    Καθοδήγηση 35 περίπου διπλωματικών εργασιών, 14 διατριβών ειδίκευσης και 11 διδακτορικών διατριβών, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής άλλων 16 (μία εξ’ αυτών πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Lincoln, Nebraska των ΗΠΑ). 

    Ερευνητικό έργο:
    Το ερευνητικό έργο αφορά κυρίως την ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών Γεωφυσικής Διασκόπησης υπεδάφους, την ανάπτυξη αλγορίθμων επεξεργασίας και ερμηνείας δεδομένων Γεωφυσικής Διασκόπησης, τον εντοπισμός και τη χαρτογράφηση αρχαιοτήτων με Γεωφυσικές Μεθόδους καθώς και τις εφαρμογές της Γεωφυσικής στον καθορισμό της δομής του υπεδάφους για τεχνικούς, υδρογεωλογικούς, μεταλλευτικούς σκοπούς και σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

    Συμμετοχή σε 120 περίπου ερευνητικά προγράμματα. Συμμετοχή σε 90 περίπου διεθνή και εθνικά συνέδρια.
    Εξερεύνηση με Γεωφυσικές Μεθόδους των Αρχαιολογικών χώρων της Ακροπόλεως των Αθηνών, του κέντρου των Αθηνών και του Πειραιώς, του Μαραθώνα, του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, της Βεργίνας, των τειχών της Θεσσαλονίκης,  του Δίου, της Αιανής, της Νικοπόλεως, της Σπάρτης, της Ιεράπετρας, της Ευρωπού, της Πύδνας, της Ήλιδας και άλλων 300 περίπου θέσεων στην Ελλάδα.
    Εξερεύνηση με Γεωφυσικές Μεθόδους Αρχαιολογικών χώρων στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία (εντοπισμός θαμμένων ερειπίων που ανήκουν στα αρχαία πολεοδομικά συγκροτήματα του κοινού της Δεκαπόλεως) και το Κουβέιτ (αρχαία Ίκαρος στο νησί Φαϊλάκα)
     
    Δημοσιεύσεις:
    Αερομαγνητικός χάρτης Μακεδονίας - Θράκης, ΙΓΜΕ – Τομέας Γεωφυσικής ΑΠΘ, 1997.
    Εξερευνώντας τον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας (1984-2004). University Studio Press 2006.

    Εργασίες σε Διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων: 110 περίπου επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές (75 δημοσιεύσεις ISI). Περισσότερες από 1000 γνωστές ετεροαναφορές (Scopus score: 450). Κατάλογος εργασιών και ετεροαναφορών στο πλήρες βιογραφικό.
     
    Εργασίες σε εθνικό επίπεδο: 45 περίπου επιστημονικές εργασίες σε Ελληνικά περιοδικά και σε πρακτικά εθνικών συνεδρίων με κριτές.

    Διακρίσεις: 

    • Η εργασία “Square array resistivity anomalies and inhomogeneity ratio calculated by the finite element method” (Geophysics, 62, 426-435, 1997), χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Mining Journal ως μια από τις καλύτερες στην Εφαρμοσμένη Γεωφυσική για το έτος 1997.
    • Απονομή βραβείου καλύτερης εργασίας σε 3 παγκόσμια συνέδρια.
    • Συντονιστής (editor) ή βοηθός Εκδότης ( Associate Editor) διαφόρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών και εκδόσεων.
    • Διάφορες άλλες διακρίσεις στο εκτενές και το σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ιστοχώρου 

    Διοικητική εμπειρία:                           

    • Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, 2011-
    • Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, 2001-2003, 2007-2009, 2009-2011.
    • Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωφυσικής,  1999-2003.
    • Διευθυντής Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής,  2005-.
    • Πρόεδρος του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ     ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, το οποίο υπάγεται στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, 2001-2004.
    • Διευθυντής Τομέα Γεωφυσικής,  Σεπτέμβριος 2005- Αύγουστος 2007.
    • Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, 2010-2011.
    • Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Ερευνών για Αναζήτηση Υδρογονανθράκων, ΥΠΕΚΑ, 2011-
    • Μέλος της Επιτροπής για τη διενέργεια του Διεθνούς Διαγωνισμού κτήσης μη Αποκλειστικών Σεισμικών Δεδομένων καθώς και την παρακολούθηση των ερευνών, ΥΠΕΚΑ, 2011-
    • Πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνιακής Πολιτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (2010-)

    Κοινωνική δράση:                           

    • Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού Τμήματος του Α.Π.Θ. (1977).
    • Μέλος του ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού Τμήματος (1977-1979).
    • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Πανεπιστημίου Leeds κατά την εκεί θητεία (1979-1980).
    • Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γεωφυσικών Ελλάδας και γενικός γραμματέας στο πρώτο Δ.Σ., 1983-1985. Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. 1987-1989, 1989-1991,1991-1993,1993-1995, και σ' αυτό που διανύει τώρα τη θητεία του.
    • Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας το  διάστημα 1990-1992.
    • Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3, 2010
    • Αρθρογραφία στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», 2000

     

  • Σπύρος Παυλίδης
    Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ

    Πτυχιούχος Φυσιογνωσίας-1973 και Γεωλογίας-1978.  Με Διδακτορική Διατριβή στη Νεοτεκτονική (1985). Παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σεμιναρίων στη Γαλλία (ParisVI), εκπαιδευτικά-ερευνητικά προγράμματα σε ΗΠΑ (USGS, Καλιφόρνια-Νεβάδα, Ρήγμα Αγ. Ανδρέα), Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Σουηδία, Ταϊβάν και Ιαπωνία. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης(1979 – 1986) στο Σεισμολογικό Σταθμό του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες ΔΕΠ στον Τομέα Γεωλογίας και Φυσικής Γεωγραφίας του Α.Π.Θ. (1986-2018).

    Τα Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Νεοτεκτονική –Σεισμοτεκτονική, Παλαιοσεισμολογία - Αρχαιοσεισμολογία, ΗφαιστειοτεκτονικήΣαντορίνης και Λέσβου, Θαλάσσια Σεισμικά Κύματα (Tsunami), Σεισμικά Ενεργά Ρήγματα Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Κίνας, Τουρκίας, καθώς επίσης Ιστορία, Φιλοσοφία και Διδακτική των Γεωεπιστημών. Έχει εργασθεί με τους συνεργάτες του για τη γεωλογική δομή του λόφου Καστά (Αμφίπολη).

    Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για τη μελέτη των ενεργών ρηγμάτων Yanqing-Hualai (Κίνα), στη σύνταξη Φύλλων Νεοτεκτονικών χαρτών, του Νεοτεκτονικού χάρτη της Αλβανίας και Σαντορίνης. Διακρατικά προγράμματα με τα Πανεπιστήμια Çanakkale, (μελέτη του σεισμικού ρήγματος και της καταστροφής της Τροίας), του Σεισμού Izmit-Kocaeli 1999, Isparta Τουρκίας, Sri-Lanka (Tsunami 2004-05).

    Σχεδίασε και υλοποιεί τη Βάση Δεδομένων Σεισμογενετικών πηγών Ελλάδος (GreDaSS), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματοςSHARE-INGV-FERRARAUniversity. Διοργάνωσε πολλά Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Προσκεκλημένος  ομιλητής σε Συνέδρια, Σεμινάρια, Θερινά Σχολεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Πρόγραμμα Erasmus Φλωρεντία, Uppsala–Sweden, Çanakkale-Isparta, SSB-Beijing-Kunming-Wuhan - Κίνα, AlabamaUniversity-USA, Αυστραλία, PolytechnicUniversity -Tirana κ.α.).

     Έχει Δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών σε διεθνή (75) και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά σε τόμους πρακτικών συνεδρίων (περισσότερες από 160), Επίσης δημοσίευσε τρία διδακτικά εγχειρίδια: «Νεοτεκτονική» 1986(σε συνεργασία με τον Καθηγ. Δ. Μουντράκη), «Γεωλογία των Σεισμών»,2003,νέα έκδοση 2016, και «το Γεωύστημα ΓΑΙΑ» (2018),σε συνεργασία με τον Αν. Καθηγ. Αλ. Χατζηπέτρο,καθώς και δυο εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία: «ΠΑΝ-ΓΑΙΑ, μια διαφορετική βιο-γεωλογική διαδρομή στον πλανήτη Γη» (2007), και «Χρόνια Πολλά ΔΑΡΒΙΝΕ» σε συνεργασία με τον Καθηγητή Χ. Χιντήρογλου, (2013).

    Σήμερα είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας. Διατέλεσε Κοσμήτορας της Σχόλης Θετικών Επιστήμων (2010 – 2014). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παν. Φοιτητικής Λέσχης (2012 – 2013). Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας (2007 – 2011). Είναι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων κ.α. 

     

  • Παντελής Νίγδελης
    Kαθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας

     

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

    Ιανουάριος 2012 – καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
    Ιουν. 2006- Ιαν. 2012. Αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

    Απρ. 1996 – Μάιος 2006. Επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

    Ιουν. 1990 – Μάρτ. 1996. Λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

    Φεβρ. 1982- Ιουν. 1990. Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.


    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Μέλος Εταιρείας Ιστορικών και Επιγραφικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη).

    Μέλος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Φίλιππος».
    Επιστημονικός σύμβουλος α) στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο που διοργανώνει ο Δήμος Γιαννιτσών σε συνεργασία με την Εταιρεία «Φίλιππος» και β) στο Ιστορικό Κέντρο του Δήμου Συκεών.

    Μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού ΤΕΚΜΗΡΙΑ.

    Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου και 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιγραφικής που οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (Οκτώβριος 1999 και Νοέμβριος του 2001) από την Εταιρεία Ιστορικών και Επιγραφικών Σπουδών.

    Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για την Αρχαία Μακεδονία που διοργάνωσε το Ι.Μ.Χ.Α. Σεπτέμβριος 2001.


    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ- ΒΡΑΒΕΙΑ –ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

    Δεκέμβριος 2008. Βραβείο Γ. Οικονόμου (πρωτότυπες μονογραφίες σχετικές με την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας) της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο μου «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια. Συμβολή στην Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία της Αρχαίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2005 με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

    Σεπτ. 2008- Ιουλ.2009. Εκλογή ως μέλους (member) της Σχολής Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study (Princeton, H.Π.A.).


    Μάϊος 2001. Επισκέπτης ερευνητής στην Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου (Τμήμα Inscriptiones Graecae). Εκπαιδευτική άδεια με χρηματοδότηση του Α. Π.Θ.

    Σεπτ. 2000-Μάιος 2001 Επισκέπτης ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του
    Ε.Ι.Ε. (Αθήνα). Εκπαιδευτική άδεια με χρηματοδότηση του Α. Π.Θ.


    1993-1994 Επισκέπτης ερευνητής στο Institut für Altertumskunde του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (Γερμανία). Εκπαιδευτική Άδεια με χρηματοδότηση του Α. Π. Θ. και του Προγράμματος Erasmus.

    1975-1976 Υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

    1974-1975 Υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

    1973-1974 Υποτροφία του Ι.Κ.Υ.


    ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ - ΒΙΒΛΙΑ
    1. Πολίτευμα και Kοινωνία των πόλεων των Kυκλάδων κατά την ελληνιστική
    και αυτοκρατορική εποχή, Διδ. Διατριβή Θεσσαλονίκη 1990 X + σελ. 421.
    2 Πέτρου N. Παπαγεωργίου του Θεσσαλονικέως Aλληλογραφία, 1880 – 1912,
    (Eταιρεία Mακεδονικών Σπουδών. Σειρά Eπιστημονικαί Πραγματείαι
    Φιλολογικαί και Θεολογικαί, αρ. 19), Θεσσαλονίκη 2004, σελ. 368.
    3. «Ανθύπατος λέγει». Ένα νέο διάταγμα των αυτοκρατορικών χρόνων για το
    γυμνάσιο της Bέροιας (Τεκμήρια-Παράρτημα, 1) Θεσσαλονίκη 2005, σελ. 150
    (σε συνεργασία με τον Γ. Σουρή).
    4. Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια. Συμβολή στην πολιτική και κοινωνική ιστορία
    της Αρχαίας Θεσσαλονίκης (Δημοσιεύματα ΙΜΧΑ), Θεσσαλονίκη 2006, σελ.
    646.
    5. Επιγραφές Κάτω Μακεδονίας Ι, Αθήνα 1999 [έκδοση του Εθνικού
    Ιδρύματος Ερευνών] (συνεργασία )
    6. Die lokale Sarkophage von Thessaloniki (Κεφάλαιο 5: Οι επιγραφές και το
    περιεχόμενό τους και κατάλογος επιγραφών). Σε συνεργασία με την Θ. Τιβερίου- Στεφανίδου
    (υπό δημοσίευση από το DAI).
    ΑΡΘΡΑ.
    1. «Pωμαίοι πάτρωνες και ‘αναγκαιότατοι καιροί’. Παρατηρήσεις στην
    επιγραφή SEG 32, 825 της Πάρου», Eλληνικά 40 (1989) 34-49.
    2. «M. Insteius l. f. αυτοκράτωρ et la province de Macédoine au debut du
    second triumvirat: à propos d’ une inscription d’ Europos», BCH 118 (1994)
    216-228.
    3. «Synagoge(n) und Gemeinde der Juden in Thessaloniki: Fragen aufgrund
    einer neuen jüdischen Grabinschrift der Kaiserzeit», ZPE 102 (1994) 297-306.
    4. «Kalendarium Caesianum: zum kaiserlichen Patrimonium in der Provinz
    Makedonien», ZPE 104 (1994) 118-128.
    5. «Oberpriester und Gymnasiarchen im Provinziallandtag Makedoniens: eine
    neue Ehreninschrift aus Beroia», Klio 77 (1995) 170-183.
    6.”First of the Hellenes in the Province”: A New Inscription from Mygdonia,
    GRBS 49 (2009) 101–112.
    7. “Zur Neudifinition des Territoriums einer makedonischen Polis der
    Kaiserzeit: der Fall von Bragylos in Krestonis“, ZPE 169 (2009) 163-172.
    8. «Αναζητώντας την αρχαία Ραίκηλο. Αριστοτέλους, Αθηναίων Πολιτεία 15.2
    και μία νέα επιγραφή από την Περαία της Θεσσαλονίκης», Τεκμήρια 10 (2009)
    103-117.
    9. Comments on „Erwerb und Veräußerung von Grabstätte im griechischrömischen
    Kleinasien am Beispiel der Grabinschriften aus Smyrna“ by Kaja
    Harter-Uibopuu, Symposion 2009, 271-275.
    10. “Voluntary associations in Roman Thessalonikē: in search of identity and
    support in a cosmopolitan society”, σε Ch. Bakirtzis- J. Friesen - L. Nasrallah
    (eds) From Roman to Early Christian Thessalonikē: Studies in Religion and
    Archaeology, Cambridge, 2010, 13-47.
    11. “Indications of diffusion of the Roman calendar in the Greco-Roman East.
    The history of the personal name Kalandion”, Papers in Honor of Elaine
    Matthews 2010, 620-630.
    12. «Direct taxation in Roman Macedonia: A new votive inscription of a
    Decaprotos in an unkown City of Western Pieria », Chiron 42 (2012), 272-286
    13. «Torone after 348 B.C.: new epigraphic evidence», StMedArch. (υπό
    δημοσίευση ).


    ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ
    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    • Συμμετοχή με ανακοίνωση στην επιστημονική ημερίδα «Η Έδεσσα και η
    περιοχή της. Ιστορία- Αρχαιολογία- Πολιτισμός. Μία διαχρονική παρουσίαση.
    Έδεσσα 11-12 Δεκ. 2010
    •Συμμετοχή ως respondent (στην ανακοίνωση της Kaja Harter-Uibopuu) στο
    συνέδριο Syposion 2009 που διεξήχθη στο Graz της Αυστρίας. Αύγουστος
    2009.
    •Διάλεξη στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του
    Πρίνστον. Μάϊος 2009.
    •Μάθημα στο μεταπτυχιακό σεμινάριο του καθ. Αρχαίας Ιστορίας του
    Πανεπιστημίου του Πρίνστον Nino Luraghi (Μάϊος 2009).
    •Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Virginia των Η.Π.Α. Τμήμα Κλασικών
    Σπουδών και Ιστορίας History. Απρίλιος 2009.
    •Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Harvard των Η.Π.Α. (Loeb lectures, Τμήμα
    Κλασικών Σπουδών) Απρίλιος 2009.
    •Διάλεξη στο Σεμινάριο για τις Αρχαίες Σπουδές που διευθύνει ο καθ. Η. von
    Stadten στη Σχολή Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study
    (Princeton) Μάρτιος 2009.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο International Conference on Religion and
    Archaeology “From Roman to Early Christian Thessalonikē” που οργάνωσε η
    Divinity School of Harvard. Μάιος 2007
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα
    Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. για την Εκπαιδευτική Ιστορία της
    Θεσσαλονίκης Δεκέμβριος 2005.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο Α΄ Ελληνοτουρκικό Συνέδριο Επιγραφικής
    που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης και το ΚΕΡΑ/Ε. Ι. Ε.
    Ιανουάριος 2005.
    •Συμμετοχή με αδημοσίευτη ακόμη ανακοίνωση (“A new village (vicus) of the
    Filippoi’ Roman colony”) στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιγραφικής που
    διοργάνωσε η Εταιρεία ιστορικών και επιγραφικών μελετών (Θεσσαλονίκη).
    Μάρτιος 2004.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο Γ΄ Συνέδριο για την Αρχαία Πιερία
    Νοέμβριος 2003.
    • Συνέδριο με αδημοσίευτη ακόμη ανακοίνωση (Η αλληλογραφία του Π. Ν.
    Παπαγεωργίου με τον K. Krumbacher) στο ΚΔ΄Πανελλήνιο Ιστορικό
    Συνέδριο. Μάϊος 2003.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε η
    Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής
    του Α.Π.Θ. και θέμα «Η Θεσσαλονίκη και ο ευρύτερος χώρος. Παρελθόν –
    Παρόν – Μέλλον» Φεβρουάριος - Μάρτιος 2003.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στη Επιστημονική Διημερίδα « Γνωριμία με τη γη
    του Aλεξάνδρου» που διοργάνωσε το Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης από
    κοινού με την ΙΖ΄ ΕΠΚΑ. Iούνιος 2002.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιγραφικής που
    διοργάνωσε η Εταιρεία ιστορικών και επιγραφικών μελετών (Θεσσαλονίκη).
    Νοέμβριος 2001.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιγραφικής που
    διοργάνωσε η Εταιρεία ιστορικών και επιγραφικών μελετών (Θεσσαλονίκη).
    Οκτώβριος 1999.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο International Conference που οργάνωσε το
    Ινστιτούτο Ιστορίας του Μανχάϊμ και το ΙΜΧΑ με θέμα “Makedonien einst
    und jetzt”. September 1997.
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρχαία
    Μακεδονία που διοργάνωσε το ΙΜΧΑ. October 1996.
    • Συμμετοχή με ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο για τις επιγραφές της
    Μακεδονίας που διοργάνωσε το Α.Π.Θ. Δεκέμβριος 1993.
    •Διάλεξη στο ανώτερο σεμινάριο (Oberseminar) που διευθύνει ο καθ. W. Eck
    στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας). Ιούλιος
    1994.
    •Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Göttingen (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας).
    Ιούλιος 1994
    •Συμμετοχή με ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο “Nomina Romana: Politics
    and social aspect” που διοργάνωσε το ΚΕΡΑ / Ε.Ι.Ε. με το Φιλανδικό
    Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Σεπτέμβριος 1993.
    •Συμμετοχή σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών και το Κ.Ε.Ρ.Α.
    για την Αρχαία Μακεδονία. Απρίλιος 1992.
    Επίσης έδωσε διαλέξεις στα ανοικτά Πανεπιστήμια Φλώρινας, Γιαννιτσών,
    Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και στο κύκλους μαθημάτων που διοργάνωσε το
    Σχολείο Νέας Ελληνικής (του Α.Π.Θ.) και η Γραμματεία Απόδημου
    Ελληνισμού.


    ΚΥΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
    1. IG X 2 1 Supplement. Σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών του
    Βερολίνου και το ΚΕΡΑ/Ε.Ι.Ε. (Αθήνα) προετοιμάζω το συμπλήρωμα των
    επιγραφών της Θεσσαλονίκης. Μέρος των αδημοσίευτων επιγραφών έχω
    δημοσιεύσει στη μελέτη μου «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια. Συμβολή στη
    Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία της Αρχαίας Θεσσαλονίκης».



NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.