• Δημήτρης Λαζαρίδης

  Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1917.Μετά το τέλος των εγκυκλίων σπουδών του, στην Καβάλα στα 1934, μεσολάβησαν δύο χρόνια βιοπάλης, ώσπου να πάρει μέρος στις εξετάσεις και να εγγραφεί στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε στα 1941.

  Στα 1945 τοποθετήθηκε στην Καβάλα ως έφορος αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης., όπου παρέμεινε ως τα 1965.Στο διάστημα 1950-1952 παρέμεινε στο Παρίσι, ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Sorbonne.

  Στα 20 αυτά χρόνια, εργάστηκε ακαταπόνητα με ελάχιστα μέσα και με ακόμη πιο ελάχιστα χρήματα, διενεργώντας ανασκαφές σε σημαντικές αρχαίες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άβδηρα (1956-1977), την Αμφίπολη (1956-1984), τους Φιλίππους (1959-1964), την αρχαία Νεάπολη ( σημερινή Καβάλα), (1960-1963), την Θάσο ( 1961).

  Οργάνωσε νέα μουσεία, στην Καβάλα, την Θάσο, τους Φιλίππους, την Αμφίπολη και την Σκύρο.Πραγματοποίησε έργα αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων στους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και της Θάσου.Παράλληλα τα χρόνια αυτά ως πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών έδωσε πνοή στην πολιτιστική κίνηση της Καβάλας και πρωτοστάτησε με τον γαμπρό του φιλόλογο καθηγητή Χαράλαμπο Λαλένη και τον Σωκράτη Καραντινό στην καθιέρωση του φεστιβάλ αρχαίου δράματος Φιλίππων - Θάσου.Στα 1965 μετατέθηκε στην Αθήνα και ανέλαβε τη διεύθυνση πρώτα της Α΄ εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών και αργότερα της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αττικής.Πέρα από την δραστηριότητά του για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και την οργάνωση των μουσείων της Εφορείας του αναδείχθηκε και πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων (1967).

  Στα 1968 η δικτατορία τον απέλυσε για τα δημοκρατικά του φρονήματα και του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα.Στα 1969 η δικτατορία αναγκάζεται με παρέμβαση του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Georges Pompidou να του επιτρέψει για λίγες μέρες την έξοδο από την χώρα προκειμένου να τιμηθεί για τις ανασκαφές της Αμφίπολης, οπότε και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της Γαλλίας στην Βesancon.

  Στην διάρκεια της δικτατορίας , ο Δημήτρης Λαζαρίδης αρνήθηκε μια σειρά από αξιόλογες θέσεις στο εξωτερικό και προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα και να εργαστεί στον όμιλο Δοξιάδη, όπου συνέταξε επτά μελέτες για αρχαίες ελληνικές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα 1974, τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην κορυφή της αρχαιολογικής ιεραρχίας.

  Αργότερα στα 1977, αποχωρεί από την θέση αυτή διαφωνώντας με τον τότε υπουργό πολιτισμού Κ. Τρυπάνη για την μεταφορά των ευρημάτων της Βεργίνας στην Αμερική και για την επιθυμία του υπουργού να δημιουργηθεί διαλυτήριο πλοίων στην περιοχή του κόλπου του Ναυαρίνου στην Πύλο.Μετά το 1977 διδάσκει ως τακτικός καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.Το 1983 η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, εκτιμώντας την τεράστια προσφορά του στην Χώρα και την Αρχαιολογία, του προτείνει την θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.Αρνείται ευγενικά την μεγάλη τιμή λέγοντας ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά αρχαιολόγος.Τον τοποθετεί τότε πρόεδρο της επιτροπής της «Νοτίου Κλιτύος» της Ακρόπολης για την επιστημονική αναστήλωση του Διονυσιακού Θεάτρου.Αλλά η μεγάλη αγάπη του Λαζαρίδη ήταν η Αμφίπολη στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.Μετά την αποκάλυψη δεκάδων ταφικών μνημείων , έφερε στο φως το περίφημο γυμνάσιο της αρχαίας Αμφίπολης το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβε να αποκαλύψει τελείως διότι τον πρόλαβε ο πρόωρος θάνατος και του οποίου την ανασκαφή και μελέτη συνέχισε η κόρη του Καλλιόπη Λαζαρίδη.Το Νεκροταφείο της Αρχαίας Αμφίπολης που επίσης δεν πρόλαβε να ανασκαφεί πλήρως.Στα 1977 παράλληλα με τα ευρήματα της Βεργίνας ο Λαζαρίδης ανακαλύπτει και αποκαλύπτει ένα τεράστιο εύρημα που ανέφερε στις γραφές του ο Θουκυδίδης.Την ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, που περιγράφει ο Θουκυδίδης και που είναι μια τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη.Γράφουν οι Τimes της εποχής «τεράστια αποκάλυψη της ξύλινης γέφυρας της Αμφίπολης που ένωνε της όχθες του πλωτού ποταμού Στρυμώνα, εύρημα εφάμιλλο της Βεργίνας. Όμως ο χρυσός νίκησε το ξύλο».Και εν τέλει η πεποίθηση του ότι ο τύμβος της Αμφίπολης κρύβει στα σπλάχνα του μεγάλο ταφικό μνημείο, ίσως βασιλικό τάφο, σήμερα δικαιώνεται.Η Αμφίπολη για να τιμήσει τον «δικό της» Δημήτρη Λαζαρίδη έστησε προτομή του στην είσοδο του μουσείου που ο ίδιος δημιούργησε και έδωσε το όνομά του στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό.

 • Μιχάλης Λεφαντζής

  Ο Μιχάλης Λεφαντζής αποτελεί μέρος της ομάδας στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Είναι ο αρχιτέκτονας της ομάδας και θεωρείτε σημαντικός σύμβουλος.

 • Κατερίνα Περιστέρη

  Από το 2009 η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη είναι επικεφαλής μιας ομάδας που εργάζεται για τη λύση του μυστηρίου που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης.

  Για τρία χρόνια η ανασκαφή περιορίζεται στο πρώτο επίπεδο, χωρίς η έρευνα αυτή να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το 2012 όμως, η Αικατερίνη Περιστέρη επιχειρεί να ανακαλύψει τα όρια του τύμβου.Ανοίγοντας τις δυο περιμετρικές ζώνες αρχικά δε φάνηκε να προκύπτει κάποιο καινούργιο αποτέλεσμα. Στην τρίτη ζώνη όμως αποκαλύφθηκε ο περίβολος του τύμβου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τότε ο τύμβος είχε ύψος 23 μέτρα, ενώ για να βρουν τον περίβολο, που ήταν πολύ βαθιά, οι αρχαιολόγοι χρειάστηκε να κατέβουν άλλα 12 μέτρα πιο κάτω, όπως κατά καιρούς έχει επισημάνει η ίδια η Αικατερίνη Περιστέρη.

  Η Αικατερίνη Περιστέρη για την ολόκλήρωση της διαδικασίας στον τάφο της Αμφίπολης, ζητά τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή (ο οποίος από τότε αποτελεί μέλος της ομάδας της), που εργάζεται στα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης των Αθηνών και τυχαίνει να βρίσκεται εκείνη την περίοδο στην περιοχή.Οι δυο τους επιχειρούν να αναπαραστήσουν τον ταφικό περίβολο, ενώ μετά από αρκετή έρευνα συμπεραίνουν ότι το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης συνδέεται άμεσα με τον τύμβο της περιοχής.Η γνωριμία της Αικατερίνης Περιστέρη με τον Αντώνη Σαμαρά μετρά κάποια χρόνια. Οι δύο τους είχαν γνωριστεί από τότε που ο Σαμαράς ήταν υπουργός Πολίτισμού, ενώ λέγεται πως ο ίδιος την έχει βοηθήσει πολλές φορές μεσολαβόντας για να συνεχιστούν κάποιες από τις ανασκαφές της στον τάφος της Αμφίπολης. Η ίδια διατηρεί ένα προφίλ χαμηλών τόνων και σπάνια κάνει δηλώσεις.

 • Ευάγγελος Καμπούρογλου

  Είναι ο άνθρωπος που με το γεωτρύπανο χειρός και αγνοώντας τον κίνδυνο ανακάλυψε το θύρωμα για τον 4ο θάλαμο του μνημείου της Αμφίπολης.Έχει συνδέσει την επιστημονική του δράση με τη διάσωση ιστορικών σπηλαίων της ελληνικής γης, όπως το σπήλαιο Γερανίου, δυτικά του Ρεθύμνου, κι έχει συγγράψει βιβλία για την παλαιογεωγραφική και γεωμορφολογική εξέλιξη πόλεων που διαδραμάτισαν ρόλο στα αρχαία χρόνια, όπως η Ερέτρια.Ο κ. Καμπούρογλου κλήθηκε να βρεθεί στην Αμφίπολη την κρίσιμη στιγμή της πρώτης «εξερεύνησης» του τρίτου θαλάμου.Ο μοναδικός άνθρωπος που κρατώντας το γεωτρύπανο χειρός σύρθηκε στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης και – αγνοώντας προφανείς κινδύνους δεδομένου του ότι η θόλος του είναι σε κατάσταση οριακής ισορροπίας – εντόπισε το θύρωμα που ενδεχομένως να οδηγεί στο (υπόγειο;) τέταρτο θάλαμο. Είναι ο Ευάγγελος Καμπούρογλου, προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Νότιας Ελλάδος.

  Ο κ. Καμπούρογλου, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν ανήκει στη στενή ομάδα της κ,Περιστέρη αλλά είναι επιλογή του υπουργείου Πολιτισμού καθ’ ότι έχει τριάντα χρόνια εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Καμπούρογλου κλήθηκε να βρεθεί στην Αμφίπολη την κρίσιμη στιγμή της πρώτης «εξερεύνησης» του τρίτου θαλάμου. Είναι εκείνος που μέτρησε το βάθος του – λιγότερο καλά συντηρημένου – θαλάμου και αποκάλυψε πως ο εν λόγω θάλαμος δεν είναι ο κυρίως νεκρικός θάλαμος του μνημείου δεδομένου του ότι η αλληλουχία θαλάμων συνεχίζεται. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της προαναφερθείσας Εφορίας δεν είναι από τους μόνιμους της ανασκαφής της Αμφίπολης. Πηγαινοέρχεται στις Σέρρες καθώς οι υποχρεώσεις του τον καλούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.Σαράντα άνθρωποι στελεχώνουν από επιστημονικής και τεχνικής άποψης την ομάδα της προϊσταμένης της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη.

  Σαράντα άτομα για τα οποία πολύ λίγα έως ελάχιστα έχουν διαρρεύσει. Ο κ. Καμπούρογλου με την ιδιότητα του σπηλαιολόγου – γεωλόγου, ο αρχιτέκτονας της Α΄ ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λεμφαντζής που έχει βρεθεί επί τρία χρόνια στο πλευρό της Κατερίνας Περιστέρη και ένας πολιτικός μηχανικός, αποτελούν τη συγκεκριμένη στιγμή τους πολυτιμότερους συνεργάτες της ίδιας. Καθώς η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του μνημείου τα φορτία αυξάνονται και τα ζητήματα στατικότητας του μνημείου που εγείρονται καθιστούν πρώτα απ’ όλα ιδιαίτερα σημαντική την υποστήριξη και υποστύλωση του.NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.