του Γιώργου Ροδάκογλου
Ένα βήμα μπροστά βρίσκονται οι μελέτες του Μιχάλη Λεφαντζή για την Αμφίπολη από τα όσα ανακοινώθηκαν στο αρχαιολογικό συνέδριο Θεσσαλονίκης.
Ο αρχιτέκτονας που μελετάει το τύμβο Καστά, θα επεκτείνει τις έρευνες του και εκτός Ελλάδος και θα επιχειρήσει να συμπληρώσει το παζλ των στοιχείων που αφορούν το Μακεδονικό μνημείο.
Με τα δεδομένα που έχει στη φαρέτρα του, εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητα ως προς τη χρονολόγηση του μνημείου και ότι σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
«Το σημαντικότερο είναι το ίχνος που παρουσίασαν οι γεωλόγοι και χρονολογούν απολύτως την κατασκευή της καμάρας από το 320 έως το 300 πχ .Επομένως το ζήτημα που αφορά τη ρωμαϊκότητα θα πρέπει να υποχωρεί μαζί με όλες αυτές τις κριτικές που έχουν γίνει, διότι το μνημείο είναι υστεροκλασικό προς ελληνιστικό».
Με σταθερά βήματα και μετά από πολλές ώρες εργασίας παρουσίασε στο ΑΕΜΘ δυο νέα στοιχεία που δεν ήταν γνωστά στο κοινό.
«Έχουμε καινούργια ευρήματα που ανήκουν στο βάθρο του λέοντος και μια στήλη στο δάπεδο του τελευταίου θαλάμου του ταφικού μνημείου».
Περιγράφοντας τη ζωφόρο του λέοντα τη χρονολογεί στην ίδια εποχή με το μνημείο.
«Η θεματολογία της ζωφόρου είναι μακεδονική με πεζέταιρους, με στρατιώτη που δεν μπορεί να είναι μετά το τέλος του 4ου αιώνα, σε επίπεδο τυπολογίας όπλων και διαφωνώ ριζικά με αυτά που λέγονται».
Ο Μιχάλης Λεφαντζής κάνει λόγο για αψεγάδιαστα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έως τώρα μελέτες .
«Βάση μετρήσεων η καμάρα κατασκευάσθηκε στο τελευταίο 4ο του 4ου πχ αιώνα, δηλαδή 320 με 300 πχ, που αυτό μας υποδηλώνει την κατασκευή του ταφικού μνημείου τουλάχιστον, για να μην πω και τα υπόλοιπα».
Πριν από τρία περίπου χρόνια είχε ταυτίσει το λέοντα της Αμφίπολης με τον τύμβο Καστά.
«Το λιοντάρι είναι 4ου αιώνα και είναι χρονολογημένο από τους καλύτερους αρχαιολόγους, έτσι λοιπόν το βάθρο δεν μπορεί να είναι του 2ου αιώνα. Αυτό δεν γίνεται».
Αναφερόμενος σε συγκριτικά στοιχεία με άλλα μνημεία υπογραμμίζει:
"Τα μετρικά στοιχεία είναι αψεγάδιαστα. Το συγκριμένο μνημείο ο περίβολος μοιάζει πάρα πολύ με το ιερό που έχουμε στη Σαμοθράκη και τις περιτένειες και επειδή εκείνο είναι χρονολογημένο στα τέλη του 4ου αιώνα πχ να μη μας αναγκάσουν να μιλήσουμε για συγκριτικά στοιχεία».
Απαντώντας στην κριτική οκτώ συγκεκριμένων συναδέλφων του που ασκήθηκε μέσα στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, δείχνει κατανόηση.
«Το μνημείο είναι τυπολογικά άγνωστο , δεν έχουμε ανάλογα του και γι αυτό το λόγο υπάρχουν και όλες αυτές οι προβληματικές που εμφανίζονται κατά καιρούς. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν μνημεία στα οποία η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Για παράδειγμα εδώ και πολλά χρόνια ο τάφος του Αγαμέμνονα… δεν είναι το τάφος του Αγαμέμνονα !Εδώ μάλιστα αμφισβητείται ακόμη και ο τάφος του Φιλίππου του Β».
Ο Μιχάλης Λεφαντζής θεωρεί βέβαιο ότι η συζήτηση για τον τύμβο Καστά βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο μέσα στο πεδίο της επιστημονικής κοινότητας και θα έχει μεγάλη διάρκεια.
«Από δω και πέρα ξεκινάει η κουβέντα για το μνημείο αλλά κεκλισμένων των θυρών μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο. Δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί . Οι έρευνες θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται μπροστά στις κάμερες αλλά μέσα στο χώρο του συνεδρίου, εκεί πρέπει να λέγονται».
Τέλος ο αρχιτέκτονας αφήνει να εννοηθεί ότι η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει να δώσει πολλά ακόμη στοιχεία.
«Όσον αφορά την αρχαία τοπογραφία της περιοχής ας το αφήσουμε καλύτερα, γιατί μέχρι που πήγα στην Αμφίπολη τα κομμάτια του περιβόλου ήταν εκεί, 100 χρόνια διάσπαρτα στο λέοντα ,και είμαστε οι πρώτοι που είδαμε ότι τα κομμάτια αυτά ταιριάζουν στον περίβολο. Αυτό σημαίνει ότι και άλλα πράγματα αρκετά χειροπιαστά θα ειπωθούν στο μέλλον . Θέλει υπομονή».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...
Ετικέτες: ΛΕΦΑΝΤΖΗΣ