Δείγματα μυστήριο χρονολογούν τον τάφο της Αμφίπολης σε άλλη εποχή; (VIDEO)

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Έκπληξη προκαλεί η επιμονή του σπηλαιολόγου Eυάγγελου Καμπούρογλου να ασχοληθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο αρχαιολογικό συνέδριο του ΑΕΜΘ με τη χρονολόγηση του μνημείου στον Καστά από τη στιγμή που οι ισχυρισμοί του καταρρίφτηκαν πέρυσι στο ίδιο συνέδριο από τους Γιώργο Συρίδη και Σπύρο Παυλίδη της ομάδας Τσόκα.

Επιπροσθέτως οι αποκαλύψεις του Διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα που ήδη έχουν δημοσιευθεί, αναμένεται να «πέσουν ως ταφόπλακα» στα όσα διατείνονταν ο σπηλαιολόγος ότι πίσω από το μνημείο υπήρχαν τούνελ και διάδρομοι.

Όλα δείχνουν ότι σε πρώτη φάση θα κριθεί η ορθότητα των ισχυρισμών του κυρίου Καμπούρογλου ωστόσο όμως η εμπειρία του κατά την δεκαήμερη παραμονή του στην Αμφίπολη το 2014 φαίνεται πως του διασφαλίζει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο ΑΕΜΘ τις «απόλυτες χρονολογήσεις του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και τη στρωματογραφία του λόφου».

Η ομιλία του κυρίου Καμπούρογλου θα γίνει όμως χωρίς την έγκριση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, καθώς η ίδια από το 2015 με έγγραφο της προς το υπουργείο διαμαρτυρήθηκε έντονα και είχε ζητήσει να ληφθεί υπόψην των υπευθύνων του συνεδρίου ότι δεν μπορεί να δημοσιεύει ο κύριος Καμπούρογλου οτιδήποτε χωρίς την έγκριση της.

Από το 2014 η ανασκαφέας και παρουσία πολλών δημοσιογράφων είχε πει, ότι ο κύριος Καμπούρογλου πήρε δείγματα «καρότα», από το μνημείο και έφυγε για διακοπές στην Ελβετία χωρίς να της δώσει τα αποτελέσματα ως επικεφαλής της ανασκαφής, πράγμα που δεν έκανε έως τώρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα εύλογα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις το ερχόμενο Σάββατο.

Το βασικότερο από αυτά αφορά στα σημεία λήψης των δειγμάτων δηλαδή, παρουσία ποιών υπηρεσιακών υπαλλήλων ελήφθησαν τα δείγματα δίνοντας το ακριβές στίγμα ώστε να πιστοποιείται επακριβώς ότι μιλάμε για δεδομένα από τον Καστά και όχι μιας άλλης περιοχής. Αν πρόκειται για τα «καρότα» που ελήφθησαν το 2014 θα πρέπει να αιτιολογήσει ο κύριος Καμπούρογλου την τρίχρονη καθυστέρηση των αποτελεσμάτων, αν όμως πρόκειται για νέα δείγματα θα πρέπει να διευκρινίσει με τίνος την άδεια ελήφθησαν και πότε, εφόσον η ανασκαφέας δεν είχε ενημερωθεί.

Για να ισχυροποιηθεί η θέση του κυρίου Καμπούρογλου θα πρέπει επίσης να καταθέσει ενώπιων όλων περαιτέρω πληροφορίες όπως το κόστος των αναλύσεων αλλά και σε ποιο κέντρο έγιναν.

Στο μεταξύ πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ελληνικής Γεωλογικής εταιρίας η επιστημονική έρευνα των καθηγητών Σπύρου Παυλίδη, Γιώργου Σηρίδη , και Αλέξανδρου Χατζηπέτρου που αφορά στη γεωλογική δομή του τύμβου Καστά. Στην επιστημονική εργασία μεταξύ άλλων αναφέρεται.

«Στην κορυφή του λόφου, οι ανθρωπογενείς αποθέσεις είναι τυπικές των Μακεδονικών τύμβων, με εναλλαγές αργίλων και εδάφους για τη σφράγιση και σταθεροποίησή τους.

Παρατηρήθηκαν ορίζοντες παλαιοεδαφών τόσο στα φυσικά ιζήματα, όσο και στις ανθρωπογενείς αποθέσεις. Δύο ορίζοντες χρονολογήθηκαν με διαφορετικές μεθόδους (OSL και 14C AMS), δείχνοντας ανάπτυξη διαδοχικών αποθέσεων κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου, την Αρχαϊκή και την Κλασσική περίοδο. Η χρονολόγηση με τη μέθοδο AMS ενός θραύσματος ξυλάνθρακα που συνδέεται άμεσα με την κατασκευή του κυρίως μνημείου, έδειξε βαθμονομημένη ηλικία 2.310 BP (360 π.Χ.).

Ο σχηματισμός παλαιών εδαφών ήταν ενεργός από την Εποχή του Σιδήρου , Αρχαϊκή εποχή μέχρι την Κλασική περίοδο ενώ ο ξυλάνθρακας επιτρέπει για πρώτη φορά την άμεση χρονολόγηση της κατασκευής του μνημείου κατά την Ύστερη Κλασική περίοδο και όχι στη Ρωμαϊκή, όπως είχε προταθεί».

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΕΜΘ 2017

 



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    



NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.