Οι αρχαιολόγοι πιάνουν δουλειά στην "πυραμίδα" της Αμφίπολης!

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Μια νέα εποχή ξεκινάει για την Αμφίπολη και την τοποθετεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μετά τον τύμβο Καστά οι αρχαιολογικές έρευνες μετατοπίζονται σε ένα λόφο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεσολακκιά και έχει τη μορφή πυραμίδας.

Ο λόφος 133, πήρε το όνομα του από τον αείμνηστο ανασκαφέα της Αμφίπολης Δημήτρη Λαζαρίδη και πλέον καθίσταται, περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, αφού τα αποτελέσματα των νέων ηλεκτρικών τομογραφιών που έγιναν από το εργαστήριο Γεωφυσική του Α.Π.Θ., με επικεφαλής τον Γρηγόρη Τσόκα, έδειξαν σημεία που χρίζουν ανασκαφικής έρευνας.

Οι επιστήμονες που θα εμπλακούν στο νέο πεδίο έρευνας σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκόμισαν οι ήδη υπάρχοντες, θα ξεκινήσουν εργασίες από το Σεπτέμβριο.

Ο φυσικά οχυρός λόφος έχει ύψος 133 μέτρα. Το 1964, όπως αναφέρει στο έργο του «Αμφίπολις» ο Δημήτρης Λαζαρίδης, ανοίχθηκαν συνολικά δώδεκα δοκιμαστικές τομές, διαστάσεων 6 x 2 μ., στη δυτική πλευρά της κορυφής. Πλήθος οστράκων γεωμετρικής και υπογεωμετρικής εποχής με διακόσμηση ομόκεντρων κύκλων και παράλληλων γραμμών, βρέθηκε στα ανώτερα στρώματα της επίχωσης.

Το 1965, επιχειρήθηκε μικρή έρευνα και στη δυτική πλευρά του λόφου 133, κοντά στην κορυφή του, όπου αποκαλύφθηκε υποτυπώδες τείχος από ογκώδεις επεξεργασμένους λίθους, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί η εποχή της κατασκευής αλλά και η χρήση του οικοδομήματος.

Ήδη και o αρχιτέκτονας της ανασκαφής του τύμβου Καστά Μιχάλης Λεφαντζής έχει μια πλήρη εικόνα της αποτύπωσης του ψευδότοιχου κάτω από τις σφίγγες στο μνημείο που αποκαλύφθηκε το 2014. Υπήρχαν ενδείξεις ότι πίσω από τα αρχιτεκτονικά μέλη, περιέχονται ακόμα και αντικείμενα από μέταλλο, κτερίσματα ή κάποιο υλικό που ενδεχομένως να συνδέεται με τον χαρακτήρα του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών κάτι που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή.

«Ουσιαστικά επρόκειτο για έναν ψευδότοιχο. Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία με αποκρύψεις, οι οποίες επενδύθηκαν από τους αρχαίους κατασκευαστές με λίθους ή μάρμαρο ώστε να μην είναι διακριτές» είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Αποτελέσματα των δικών του ερευνών έχει και ο επιγραφολόγος καθηγητής του ΑΠΘ  Παντελής Νίγελης που μελέτησε τις οικοδομικές επιγραφές του περιβόλου.

Όλες οι λεπτομέρειες των έως τώρα ερευνών συζητήθηκαν, στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Αμφίπολη. Ήδη έως τέλος του 2020 αναμένεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών του ζητήματος των απαλλοτριώσεων πέριξ του τύμβου.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες: ΛΕΦΑΝΤΖΗΣ    ΤΣΟΚΑΣ   ΡΟΔΑΚΟΓΛΟΥ   ΝΙΓΛΕΛΗΣ    ΜΕΝΔΩΝΗ   Πηγή


NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.