Αποκαλύψεις σοκ από Λεφαντζή: Ποιοι βρήκαν το μνημείο της Αμφίπολης! (VIDEO)

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες της ανασκαφής του Καστά είπε για μια ακόμη φορά ο αρχιτέκτονας της Αμφίπολης Μιχάλης Λεφαντζής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην διαδικτυακή τηλεόραση ΕΣΤΙΑ ΤV, ενώ ταυτόχρονα άσκησε σκληρή κριτική για «λαϊκή αρχαιολογία» από ανθρώπους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το μνημείο.

Η δημοσίευση γεγονότων που έγιναν από τον υπογράφοντα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζονταν αρχικά για πολύ καιρό με καχυποψία κυρίως από μια μειοψηφία ατόμων.

Τα πρόσωπα αυτά έδειχναν ιδιαίτερα ενοχλημένα και απέδιδαν τότε την καταγραφή μιας πραγματικής κατάστασης σε προϊόντα φαντασίας και συζητήσεων καφενείου. Η επιβεβαίωση των ισχυρισμών μας, που ως βάση έχουν μόνο την κοινωνία της Αμφίπολης και τη Μεσολακκιάς έρχεται τρία χρόνια μετά και μάλιστα διά στόματος του αρχιτέκτονα της ανασκαφής.

Τα όσα είπε ο Μιχάλης Λεφαντζής στον Ευάγγελο Μπεξή όχι μόνο βάζουν τα πράγματα στη θέση τους αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως η αφετηρία μιας νέας πορείας για τον Καστά αφήνοντας στην άκρη υποτελείς, κόλακες και τρολ.

Αναφερόμενος στους πρωτεργάτες της ανασκαφής μίλησε για δυο πρόσωπα, για τα οποία εξέφρασε ένα απεριόριστο σεβασμό λέγοντας ότι είναι οι άνθρωποι που ουσιαστικά βρήκαν το μνημείο. «Ο αρχιφύλακας Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης επωμίστηκε πάνω του ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ευθύνης ενώ ο Βασίλης Σαλτίδης είναι αυτός που ξέρει τα χώματα. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ένα όραμα για την ανασκαφή. Ότι ακολούθησε σε αυτούς το οφείλουμε. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να υπομνηθούν κάποτε»σημείωσε, καθιστώντας σαφές ότι αυτό δεν έγινε εδώ και τρία χρόνια από την πρώην προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Παράλληλα ο κύριος Λεφαντζής έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σημαντικό ρόλο της πρώην Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Λίνας Μενδώνη και υπογράμμισε ότι η συνδρομή της ήταν καθοριστική στην οργάνωση του εργοταξίου και στην εξέλιξη των εργασιών ,ενώ σημείωσε: «Ήταν ένας αποτελεσματικός άνθρωπος.

Εάν δεν υπήρχε η συνδρομή της κυρίας Μενδώνη ,η ανασκαφή θα βρίσκονταν ακόμη στις σφίγγες. Αυτό δεν έχει να κάνει με συμπάθειες αλλά με την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει ένα υπουργείο».

Εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη αναφορά ο αρχιτέκτονας ενδεχομένως να εννοεί, κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ όλων των εργαζομένων, ότι η ανασκαφή του μνημείου ήταν το αποτέλεσμα της συνεχούς παρουσίας της κυρίας Μενδώνη , ενώ για την προϊσταμένη της Εφορία Σερρών, αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ότι σε διάστημα τεσσάρων μηνών εμφανίστηκε στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ελάχιστες φορές.

Ο Μιχάλης Λεφαντζής, στη συνέντευξη του, κατέθεσε και μια ακόμη μαρτυρία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται αθόρυβα για την ανασκαφή ενώ ο ρόλος τους δεν είναι γνωστός. Ο αρχιτέκτονας ξεκίνησε τη συνέντευξη του κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν , με πρώτο σταθμό την Αθήνα και φτάνοντας έως την Αμφίπολη.

Δίνει το στίγμα της περιοχής ενώ ταυτόχρονα τοποθετείται επιστημονικά αναδεικνύοντας στοιχεία που αφορούν στη χρονολόγηση και στην αρχιτεκτονική ταυτότητα του μνημείου.

Με δεδομένο ότι ο αρχιτέκτονας μελέτησε, ερεύνησε όλα τα αρχιτεκτονικά δεδομένα της ανασκαφής από το 2012 και ως ο επιβλέπων του ΕΣΠΑ 2014 -2020, διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι τοποθέτησε μια «ταφόπλακα» σε όσους έχουν ως αποστολή την υποβάθμιση του μνημείου και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών.

Είναι πλέον εύκολα διακριτό από τη συνέντευξη του ότι για πρώτη φορά μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο γαϊτανάκι μιας ενορχηστρωμένης αμφισβήτησης που ξεκινούσε από τη Δράμα και τις Σέρρες και έφτανε έως τη Βέροια, και από την Καβάλα με ενδιάμεσες στάσεις έφτανε έως την πρωτεύουσα. Στο σημείο αυτό δίκαιο θα είναι, να αναφερθούμε και σ ένα άλλο πρόσωπο που διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Το πρόσωπο αυτό είναι η Άννα Παναγιωταρέα και οι στενοί συνεργάτες της. Χάρη στη δική της στρατηγική η Ελλάδα διαφημίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ ενώ προκλήθηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή το οποίο όμως ατόνησε μετά το 2014. Για πρώτη φορά οι έλληνες πληροφορήθηκαν για τη σημαντικότερη ανασκαφή στη Μακεδονία και μιλούν ακόμη έως και σήμερα. Για τέσσερις μήνες η επισκεψιμότητα της Αμφίπολης άγγιζε τα 2000 άτομα ημερησίως.

Από την ενημέρωση αντλούσαν στοιχεία ακόμη και οι «εχθροί της Αμφίπολης» με αναφορές σε μπλοκ και ομάδες. Και το σπουδαιότερο όσο και αν φαντάζει υπερβολικό , χάρη στο συγκεκριμένο μοντέλο ενημέρωσης που εφαρμόστηκε κάποιοι απολαμβάνουν σήμερα την αναγνωσιμότητας τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΥΟ ΩΡΩΝ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑ TV



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    



NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.